MŮJ PŘÍBĚH

Historie vzniku příjmení Vajčner sahá až do roku 1636. V tomto roce bylo poprvé ve farní kronice ve Strážnici zmíněno příjmení Weinschner, které bylo pravděpodobně odvozeno ze slova Weinschnitt - řez vinné révy. Jméno znamenalo doslova střihač vína. Šlo o nové osadníky, kteří přišli po bitvě na Bílé hoře v roce 1620 po rekatolizaci z Rakouska. Postupným počešťováním přes Weintschner nebo Weinczner vzniklo příjmení Vajčner.

Narodil jsem se 10.května 1986 do rodiny, která má dlouholetou vinařskou i bednářskou tradici. Můj dědeček ze slovácké Strážnice se kdysi přistěhoval do Znojma a začal zde vyrábět víno. Ten druhý žil ve Velkých Pavlovicích a jako bednář měl na starosti pro změnu výrobu a opravy sudů na víno. Všechny fáze výroby vína si vyzkoušel také můj otec, aby se po privatizaci někdejších Moravských vinařských závodů v roce 1992 stal ředitelem nově vzniklé firmy Znovín Znojmo. Byl zde až do roku 2022, kdy odešel do důchodu a pomáhá mi s vinohrady. 

Odmalička jsem ve vinohradech vypomáhal, ale tehdy jsem za tím viděl jen těžkou práci, protože víno jsem zatím pít nemohl. Že vinohrad neznamená jen celoroční tvrdou dřinu, ale i radost při ochutnávání jeho plodů, jsem zjistil až při nástupu na jedinou českou vinařskou střední školu ve Valticích.

Čich na víno jsem si cvičil už v dětství, kdy mě dědeček zavedl do sklepa a odšpuntoval mi sud, abych mohl přivonět ke kopřivovému Sauvignonu nebo k Tramínu s nádechem růží. Trvalo mi dlouho, než se mi podařilo vytříbit čichové a chuťové buňky, člověk se k tomu musí propít.

V nižších ročnících vinařské školy jsem s ostatními studenty spíš obdělával vinice, sklízel hrozny a ve školních sklepech z nich produkoval výsledné láhve. V této době jsem si poprvé přičichl k autentickým vínům, výuku vinohradnictví a vinařství vedl Jaroslav Osička. Před maturitou už se ale výuka soustředila hlavně na sommelierství, kterému jsem se po absolvování Vysoké školy hotelové začal sám profesionálně věnovat. Od roku 2011 jsem načerpal mnoho vinařských zkušeností v Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském. Zároveň jsem úspěšně dokončil magisterské studium na Nottingham Trent University.


V roce 2015 jsem založil s kamarádem firmu Navajn. Původně to byl projekt zaměřený na turistické prohlídky města Znojma s degustacemi vín. Nakonec jsme pod touto značkou začali vyrábět i vlastní vína. Byla to velká jízda, která nám oběma dala mnoho zkušeností, ale také vzala téměř všechen volný čas. Firmě se výborně dařilo, ale srdce mě táhlo stále více k vínu a jeho výrobě. Chtěl jsem dotáhnout nastolenou myšlenku výroby autentických vín. Bez vlastních vinohradů to nešlo. Na konci roku 2018 jsem z firmy odešel a založil vlastní vinařství. První víno jsem uvedl na trh v roce 2019. Od roku 2022 jsem se stal členem spolku Autentisté. 

NAPSALI O MNĚ